SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄXJÖ SIMSÄLLSKAP
SIMSKOLA

Simskolespåret

 

Dessa grupper riktar sig till barn och unga 7 år och äldre som inte är simkunniga och har någon typ av funktionsnedsättning. Simundervisningen bedrivs på grunt vatten där deltagarna bottnar. Grupperna är för nybörjare där barnet har med en vuxen i vattnet.

 

Målet är att barnet ska känna en trygghet i vattnet och känner sig säker till vattnets egenskaper. Det är först när barnet känner sig trygg i vattnet som de vågar testa på våra olika teknikövningar och först då kan vi börja jobba med själva teknikundervisningen. Innan det jobbar vi mycket med lek och trygghetsövningar i vattnet. Undervisningen läggs upp på ett sådant sätt att vissa övningar utförs gemensamt i gruppen och vissa moment utförs individuellt.

Sjöstjärnan

Ålder: 7 år och uppåt.

 

Lektionstid: 45 minuter

 

Bassäng: Multibassängen. Bassängdjup ca 90-100 cm beroende på deltagare. 

 

Förkunskaper: Det behövs inga förkunskaper, man behöver inte ha någon tidigare vattenvana. Gruppen är för nybörjare där barnet har med sig en förälder i vattnet.

 

Kursinnehåll: Det är viktigt att barnet känner en trygghet i vattnet och känner sig säker till vattnets egenskaper. Det är först när barnet känner sig trygg i vattnet som de vågar testa på våra olika teknikövningar och först då kan vi börja jobba med själva teknikundervisningen. Innan det jobbar vi mycket med lek och trygghetsövningar i vattnet.

 

Mål:

  • Kunna flyta 5 sekunder på rygg.
  • Doppa huvudet/öronen/näsan.
  • Blåsa ut med munnen i vattenytan.
  • Glida på mage med ansiktet i vattnet.
  • Börja kunna förflytta sig i vattnet självständigt.

 

Simmärken kopplade till denna nivå: Baddaren Grön/Blå/Gul, Sköldpaddan

Sjöhästen

Ålder: 7 år och uppåt.

 

Lektionstid: 45 minuter

 

Bassäng: Multibassängen. Bassängdjup ca 100 cm beroende på deltagare. 

 

Förkunskaper: Se målen för Sjöstjärnan.

 

Kursinnehåll: Här fortsätter vi att träna på vattenvana med att bubbla, flyta, doppa öron/huvudet och förflytta sig i vattnet självständigt. Men även att plocka upp redskap från botten. Vi anpassar de olika simsätten samt vattenvanan utifrån barnets funktionsnedsättning och har därmed olika mål för respektive deltagare. Förälder/vuxen är med barnet i vattnet. 

 

Övergripande mål:

  • Benspark på mage och rygg. 
  • Hämta föremål från botten. 
  • Andas ut med hela huvudet under vattenytan. 
  • Simma 10-25 meter självständigt i rygg- eller magläge.

 

Simmärken kopplade till denna nivå: Bläckfisken, Pingvinen Silver, Pingvinen Guld, Silverfisken