SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄXJÖ SIMSÄLLSKAP
SIMNING

Tävlingsgrupp 1
För information om träningstider, planerade tävlingar osv besök gruppens egna sida genom att klicka här.
 
TÄVLINGSGRUPPER

Tävlingsgrupperna är de första grupperna för barn- och ungdomar mellan 10-15 år som är intresserade av tävlingssimning. Här tränar och tävlar majoriteten av de barn och ungdomar som är aktiva inom simsektionen.

 

Tävlingsgrupperna finns i fyra steg och samtliga grupper namnges som just Tävlingsgrupper tillsammans med en siffra. Tävlingsgrupp 4 är den första gruppen och därefter följer Tävlingsgrupp 3, Tävlingsgrupp 2 och slutligen Tävlingsgrupp 1.

 

I de första två grupperna är träningen fortsatt mycket inriktad på teknikinlärning i de fyra simsätten och tillhörande undervattensarbete samt starter, vändningar och lagkappsväxlingar. I Tävlingsgrupp 2 och Tävlingsgrupp 1 övergår simträningen till att utveckla den fysiska kapaciteten i form av uthållighets- och snabbhetsträning i kombination med fortsatt teknikinlärning.

Träningstider en ordinarie vecka VT24

Måndag 16,30-18,15
Tisdag 17,00-18,30
Onsdag Lediga
Torsdag 16,00-17,15
Fredag 16,00-18,00
Lördag 07,00-09,00
Söndag Lediga

FRÅGOR & SVAR

Här svarar vi på några vanliga frågor om verksamheten i Tävlingsgrupperna.

 

Vad krävs för att få börja i Tävlingsgrupperna?

Har deltagaren tidigare tränat i vår verksamhet krävs det en rekommendation från tränare för att simma i någon av tävlingsgrupperna. Har deltagaren inte gått i vår verksamhet bokar vi gärna in en tid för att kolla av nivån för grupprekommendation. Kontakta oss då via mejl, simning@vaxjosimsallskap.com

 

Hur ser de olika nivåerna ut?

De olika nivåerna med förkunskaper och målsättningar för tävlingsgrupperna finner du HÄR.

 

Varför finns det olika nivåer och varför kan jag  inte få bestämma nivå själv? 

Idrotten simning bedrivs på en liten yta, vilket i sin tur kräver att deltagarna i en och samma grupp behöver vara relativt jämna nivåmässigt för att kunna träna ihop. Vi tror att en nivåindelning möjliggör bäst utveckling för deltagarna och väljer därför att ha det på detta sätt. När vi har möjlighet utifrån deltagarantal kan vi till viss mån ta hänsyn till att syskon och kompisar ska kunna träna i samma grupp.

 

Får man vara yngre eller äldre än rekommenderad ålder och träna i Tävlingsgrupperna?

Vår åldersrekommendation är just en rekommendation och vi försöker alltid rekommendera den grupp vi tror passar deltagaren bäst. För vissa innebär detta att man kan vara något år yngre än rekommendationen och för andra att man kan vara något år äldre. 

 

Vad behöver jag för utrustning?

Badkläder, simglasögon, badmössa och vattenflaska. Från Tävlingsgrupp 1 ser vi gärna även att simmaren äger sitt eget simmaterial i form av paddlar, fenor och platta. Vi rekommenderar även deltagaren att ha något form av plagg av våra profilkläder att använda under träning och tävling. 

 

Måste jag tävla om jag börjar träna i Tävlingsgrupperna?

Nej, vi tvingar ingen att tävla. Framförallt i de första två tävlingsgrupperna tror vi på att det får ta sin tid och att varje simmare själv känner av när de är redo för att tävla. Från och med Tävlingsgrupp 2 blir dock tävlandet och tävlingslika moment under träning en stor del av träningen och vi rekommenderar därför att deltagaren ska vilja tävla.

 

Hur går det till på tävlingar?

All information om tävlingsverksamheten hittas HÄR.

 

Om jag vill tävla mer än på de tävlingar som är riktade till gruppen, får jag göra det då?

Vi vill kontinuerligt öka utbudet av aktiviteter i våra tävlingsgrupper ju högre upp i gruppsystemet som simmaren kommer. Därför erbjuder vi enbart tävlingarna rekommenderade till gruppen och går inte utanför vår planerade tävlingskalender.

 

Erbjuder ni någon annan träning som komplement till simträningen?

Vi har ett gott samarbete med Nordic Wellness som möjliggör att våra medlemmar kan köpa årskort med både gym- och gruppträning till ett bra pris. Kontakta kansliet för mer information. 

 

Vad kostar det att träna och tävla i verksamheten?

Avgifter för medlemskap och träning hittas HÄR.

 

Om jag har svårt att betala avgifterna för verksamheten?

Vi vill att alla ska kunna delta i Växjö Simsällskaps verksamhet, men måste samtidigt ha de avgifter vi har för att kunna bedriva verksamheten. Organisationen Majblomman delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer där pengarna inte räcker till och det kan bland annat handla om pengar till avgifter för fritidsakitviteter. Vi rekommenderar de medlemmar som har svårt att betala termins- eller tävlingsavgifter att göra en ansökan hos Majblomman. Mer om detta och ansökan hittas HÄR.

 

Vad innebär beting?

Beting är ideella arbetsuppgifter i föreningen. Cirka 3 000 ideella arbetstimmar behövs göras varje år för att vi ska klara av att driva de arrangemang och verksamheter vi har idag. Varje familj som har en aktiv simidrottare i föreningens tävlingsverksamhet behöver hjälpa till på olika sätt när föreningen arrangerar tävlingar och andra aktiviteter. I nuläget är det 35 betingtimmar per familj och år som gäller. Vi räknar från höstterminens början till vårterminens slut. Mer information om beting hittas HÄR.